Möt Sakis, Tillväxt Motalas senaste rekrytering

Vi är glada över att kunna berätta att Tillväxt Motala har hittat en ny företag- och etableringsansvarig i Sakis Karagias. ”Det känns helt fantastiskt att få möjlighet att utveckla den stad man själv är född och uppvuxen i”, säger han.

Sakis

En do:er som gillar att träffa människor och är lyhörd. Det låter som att Tillväxt Motalas senaste rekrytering är som gjord för sin nya roll i företaget.

–  Jag brinner verkligen för att sätta samman företag och ge dem förutsättningarna att växa med hjälp av varandra, säger Sakis Karagias, ny företag- och etableringsansvarig på Tillväxt Motala.

Sakis kommer närmast från Vadstena Sparbank där han hade en tudelad tjänst.

– Dels stöttade jag företagsgruppen som jobbade mot våra företagskunder, dels jobbade jag med Vadstena Sparbank utveckling. Bland annat i hållbarhetsarbete och i projekt som rörde bankens digitalisering och arbetssätt. Det roligaste med den tjänsten var absolut att jobba med rådgivning åt företag och att hitta ytor för samverkan.

Sakis kommer att ta vid efter Martin Johansson som lämnar Tillväxt Motala vid årsskiftet. 

– Första tiden för mig kommer att handla mycket om att lära sig bolagets processer och arbetssätt, samtidigt vill jag komma ut och träffa våra företag och tjänstemän så snabbt jag bara kan.

Om att klustra företag

Med sig har Sakis en examen i Enterprising & Business Development, en utbildning i företagsekonomi som ges vid Linnéuniversitetet.

– Där valde jag att inrikta mig på företagskluster, det är något jag är väldigt intresserad av. Kort förklarat handlar det om att placera rätt företag i rätt område där de skapar nytta åt varandra. Just den här kunskapen hoppas jag att jag kommer kunna tillämpa i Motalas kommande utveckling, säger Sakis.

Som exempel tar han upp Svensk plaståtervinning som är en naturlig motor i ett plastspår, ett arbete som Tillväxt Motala har påbörjat när det kommer till att hitta olika företag som skulle kunna haka i deras återvinningskedja.

Det är inte ett helt orimligt mål att sikta mot att Motala i framtiden har en helt självförsörjande plaståtervinning.

Alla problem går att lösa

Som företag- och etableringsansvarig på Tillväxt Motala kommer Sakis att jobba för att Motalas befintliga företag får bästa möjliga förutsättningar att växa och att jobba för att fler företag etablerar sig i kommunen.

–I det ligger också ett stort ansvar, att se till att det är rätt företag för oss som får tilldelas den kommunala mark vi har att tillgå. Att vi prioriterar så att de med störst samhällsnytta får chansen till att etablera sin verksamhet här.

Sakis menar att det inte är av en slump som industrier som Luxor och Dometic en gång etablerade sig i Motala.
– Vi har historiskt haft en dragningskraft för globala aktörer och det är något vi fortfarande har, jag tänker bland annat på Lalandia. Vi bor i en fantastisk fin stad med närhet både till vatten och fina naturområden. Inte minst ligger vi strategiskt bra i Sverige med närheten till flera stora städer.

En av Sakis största drivkrafter är att han är lösningsorienterad och i hans ögon finns det inga problem som inte går att lösa.

Har man som företag problem, oavsett om det gäller ens lokaler, elförsörjning eller ja vad det nu än må vara, så får man gärna höra av sig till mig. Jag har många egenskaper som kommer komma väl till pass i den här rollen och en är att jag alltid vill framåt!

Fem snabba frågor

1. Morgon- eller kvällsmänniska?
– Morgonmänniska. Men kan vara kvällsmänniska också, det beror på vad som krävs av omgivningen.   

2. Frukost, lunch eller kvällsmat?
– Jag älskar alla måltider men om jag måste välja en tar jag frukost. Jag har nog aldrig missat en enda frukost i hela mitt liv. Det är absolut det viktigaste målet enligt mig.   

3. Favoritplats i Motala?
– Det är enkelt, jag svarar utan tvekan utsiktsplatsen! För de som inte vet var det ligger så är det på Utsiktsvägen. Härifrån ser man hela stadskärnan, Motalaviken och Motalabron.  

4. Badkruka eller badtokig?
– Badtokig absolut. Helst badar jag i havet utomlands men Vättern funkar fint när temperaturen är rätt.  

5. Vad är det bästa med Motala enligt dig?
– Att det är nära till allt. Det kanske inte är gångavstånd till allt men absolut cykelavstånd. Redan som liten tänkte jag att jag hade en kvart på cykel till allt. Både Skolgårda skola där jag gick, till centrum och Varamon. Perfekt!

FAKTA

Namn: Sakis Karagias
Ålder: 25
Familj: Min sambo Maja
Intressen: Jag gillar att träna och har tränat de flesta bollsporter. Har varit lagidrottare sedan jag var 6 år. Spelar just nu handboll och tränar pojkar 08-09 i Vadstena Handbollsförening. Gillar även att spela padel! Annars umgås jag gärna med familj och vänner.
Styrka: Är väldigt driven och absolut resultatorienterad. Jag gillar att sätta upp mål, både för mig själv men också den grupp jag tillhör. Jag tror mycket på att jobba mot gemensamma mål.
Svaghet: Kan kanske bli lite för resultatinriktad ibland, jag vill hela tiden framåt. Ibland är det bra att ta ett steg tillbaka.
Saknar just nu: Värmen och solen. Jag är definitivt en semesterkille och jag gillar att åka utomlands för att sola och bada.

Emelie Fredriksson

Publicerad: 08 december 2022
Senast uppdaterad: 08 december 2022

Hittar du inte vad du söker?