Motalaföretaget tog hem ärofyllt pris på gala

Svensk Plaståtervinning, som driver Europas största och effektivaste anläggning för återvinning av plastförpackningar, tog i helgen hem det ärofylllda priset Livsmedelshandlarnas Hederspris på Dagligvarugalan 2019.

DVG-2019-Arets-Livsmedelshandlarna-Hederspris-Svensk-Plastatervinning-

”Med innovationskraft och målinriktat arbete har vinnaren av 2019 år Hederspris från Livsmedelshandlarna visat hur man på ett konstruktivt sätt tar sig an ett av vårt samhälles stora ödesfrågor. Pristagaren är ett bra exempel på hur privata initiativ kan driva utvecklingen åt rätt håll när det offentliga inte hänger med.”

Så löd motiveringen när Svensk Plaståtervinning under fredagen fick ta emot Livsmedelshandlarnas Hederspris på Dagligvarugalan 2019.

– Vilken otrolig ära att få ta emot den här hedersutmärkelsen. Det gör oss väldigt stolta. Det här är ett kvitto på att det vi gör är ett steg i rätt riktning mot en bättre och mer hållbar framtid, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

I våras invigdes Svensk Plaståtervinning nya sorteringsanläggning i Motala. Anläggningen har kapacitet att ta emot alla plastförpackningar från svenska hushåll och kan genom sin effektivitet kraftigt öka återvinningen och samtidigt minska klimatpåverkan från plastförpackningar.

– Vi har full koll på den insamlade plasten och kan spåra plastförpackningarna genom hela värdekedjan. Plast är ett fantastiskt material som bland annat bidrar till lättare transporter och mindre matsvinn, men plast som inte återvinns är slöseri med våra resurser, fortsätter han.

Sverige ska bli bäst på återvinning av plastförpackningar

Tillsammans med Svensk Dagligvaruhandel, IKEM, Svensk Plastindustriförening, DLF, Avfall Sverige, Sveriges Kommuner och Landsting samt Återvinningsindustrierna har Svensk Plaståtervinning tagit initiativet till att ta fram en åtgärdsplan för att nå EU:s återvinningsmål för plastförpackningar – fem år tidigare än EU:s utsatta tidplan.

Initiativet kallas för Plastsprånget 2025 och innebär att Sverige redan år 2025 ska ha uppnått målet om 55 procents återvinning av plastförpackningar. Det skapar goda förutsättningar för Sverige att bli världsledande på återvinning av plastförpackningar och stöttar Sveriges uppsatta klimatmål.

Om Dagligvarugalan

Dagligvarugalan arrangeras av branschtidningen Fri Köpenskap. Galan har funnits i elva år och syftar till att uppmärksamma alla duktiga företag och medarbetare som finns inom dagligvaruhandeln. Under kvällen delades priser ut i 20 olika kategorier.

I juryn sitter Livsmedelshandlarnas styrelse. Utöver Svensk Plaståtervinning var Städa Sverige och Tryggare Sverige nominerade till hederspriset.

Publicerad: 23 september 2019
Senast uppdaterad: 25 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?