Motalas företag bäst i länet

Årets näringslivsrapport visar att företagen i Motala har bäst lönsamhet av Östergötlands åtta största kommuner. Ett av kommunens mest framgångsrika företagen är AB Motala Verkstad, som i år firar hela 200 år.

ab motala verkstad

– Motala har haft en fin tillväxtresa sista åren och under 2021 växte vi i både antal företag, anställda och invånare, säger Magnus Lindberg, vd på Tillväxt Motala.

Motala är på väg att skriva om sin historia och har gått från krisande industristad till lyckad småföretagandestad. Årets näringslivsrapport bjuder på glädjande resultat, bland annat visar den att Motalas företag har bäst lönsamhet av Östergötlands åtta största kommuner.
– Äntligen ser vi resultat på det långsiktiga arbete som har gjorts när det gäller olika insatser för näringslivet. Rapporten visar att det är riktigt lönsamt att driva företag i Motala kommun.

– 2019 hade företagen i Motala kommun den tredje bästa lönsamheten jämfört med de åtta största kommunerna i länet. Nu ligger vi på första plats, vilken känsla. Att det är smidigt och lönsamt att driva företag i kommunen hoppas vi ska leda till både nya företagare och att redan etablerade företag vill etablera sig i kommunen, fortsätter han.  

Att inflyttarkurvan pekar uppåt är också positivt och en viktig pusselbit, både när det kommer till arbetskraft för företagen och större kundunderlag för handlarna.
– Att det byggs så mycket i Motala gör att vi kan erbjuda många olika typer av fina boendemiljöer. Det ger oss en stor potential att attrahera hit fler boendes utifrån, säger Magnus.

AB Motala Verkstad utmärker sig

Rapporten visar även att ett av länets mest lönsamma företag är AB Motala Verkstad. Efter flera år av negativa resultat har de gjort en fantastisk vändning.
– Flera faktorer ligger bakom vårt lyft. Grunden för vändningen lades under 2020 då företaget genomgick en rekonstruktion. Därefter har alla arbetat hårt för att utveckla företaget under 2021 tillsammans med kunder och leverantörer, säger Maria Bogren, vd och platschef på Motala verkstad sedan drygt ett år tillbaka.

AB Motala Verkstad är Sveriges äldsta verkstadsföretag och grundades år 1822 av Baltzar von Platen, ursprungligen för att leverera mekaniska produkter i samband med byggandet av Göta kanal. Idag är företaget en etablerad leverantör mekaniska produkter och servicetjänster och här tillverkas exempelvis fartygsaxlar, valsar till processindustrin och öppningsbara broar. Marias första månad som vd vigde hon åt att intervjua samtliga 44 anställda på företaget. Det gav henne svaren på hur hon skulle driva arbetet framåt.
– Jag är jätteimponerad över det förtroende som medarbetarna gav mig och jag vill gärna lyfta fram att det är medarbetarna som är företaget. De har en samlad kompetens på totalt 927 år.  Det ger oss en otrolig fördel genitmot våra konkurrenter. Här jobbar erfarna personer som inte är rädda för att hugga i och tänka om för att våra kunder ska bli nöjda, säger hon.

En stor anledning till att företagets framgångar är det ökade fokuset på att få i väg offerter. Offertstocken är tre gånger så stor idag. Man arbetar strukturerat med att höra av sig till gamla så väl som potentiella kunder, för att se till att grundbeläggningen ska öka.
– Vi är legotillverkare, vi tillverkar det kunden vill ha. Samhället håller på att ställa om på många plan och här kommer vi in i bilden. Vi ser en stor ökning inom energisektorn och bidrar till omställningen till grön el. Men också när det kommer till infrastruktur med nya vägnät. Vi märker även av att Sveriges försvarsmakt återigen satsar och vi tillverkar till exempel delar till fordon av olika slag till försvaret, berättar Maria.

Att orderingången ökar betyder också att AB Motala verkstad har börjat nyanställa igen. Man har redan anställt flertalet maskinoperatörer och fler kommer att behövas. Samtidigt firar företaget 200 år i år och planeringsarbetet är inne i en intensiv fas när det kommer till hur det ska firas.
– Vi kommer att fira under hela året, bland annat genom att bjuda in till visningar och producera filmer. Det är roligt att vi får chansen att ge tillbaka till Motalaborna. Det här är en rolig kommun att vara verksam i. Man är inte rädd för utmaningar eller att våga kasta sig ut för att prova nytt, säger Maria.

FAKTA

  • Näringslivsrapporten tas fram årligen av Tillväxt Motala med syfte att få ett uppdaterat nuläge av näringslivets utveckling.
  • Rapporten består av offentliga data från aktie- och kommanditbolagens samt de större ekonomiska föreningarnas bokslut, data från Arbetsförmedlingen och Tillväxt Motalas årliga Näringslivsindex.

Publicerad: 17 februari 2022
Senast uppdaterad: 17 februari 2022

Hittar du inte vad du söker?