Sjöstadsmorgon Besöksnäring – dåtid, nutid och framtid

Det gick inte att ta miste på den glädje som de fyrtio gästerna på Sjöstadsmorgon kände när de äntligen fick träffa människor ”på riktigt”. Temat för morgonen var besöksnäring -dåtid, nutid och framtid. Platsen magiska Medevi Brunn i den sk ”Spatserlaven” även kallad ”promenaden”, perfekt för luftig social distansering.

IMG_4499

Fåglarna kvittrade och solen sken. Frukosten serverades av Micke Åman som tillsammans med en annan Micke arrenderar restaurangverksamheten på Schweizeriet under fem veckor i sommar. En kockduo med över 30 års erfarenhet och en lång meritlista.

Medevi Brunns vd Nina Glimvall tog oss med på en historisk resa i och om den byggnad vi satt i och om kvinnligt entreprenörskap. Hon berättade om hur viktigt det är att tänka positivt trots att hela verksamheten påverkas negativt av pandemin men att se möjligheter i det som sker kan leda till något större i framtiden.

Alla gäster förtrollades av Ninas engagemang och kärlek till Medevi. En vd som gör allt från att hålla föredrag till att klippa gräset, något som tar två dagar på ägorna i Medevi.

Intresset för att vandra har ökat

En av dagens två gästföreläsare var kommunekolog Torbjön Blixt som presenterade naturkartan.se en portal där vandringsleder, cykelstigar, grillplatser och mycket mer presenteras på ett pedagogiskt vis. Han berättade även om Östgötaleden som drivs av Regionen men där kommunen ansvarar för ”sina” sträckor. Dessa har fått ett uppsving under pandemin, där vissa sträckor nästan har blivit mer besökta än centrum.

Vi fick lära oss att rundsträckor är grejen! Ingen vill gå fram och tillbaka, nu arbetar man på att få ihop olika leder så Östgötaleden växer vidare.

Engagemang och hjärta

P-G Andersson som arbetar som föreståndare på Övralid samt studieledare för Hotell- och turismprogrammet, Carlsunds Utbildningscentrum bjöd oss på en härlig anekdot om Verner von Heidenstam och hans sista kärlek Kate Bang. Att Hotell och turismprogrammet får fantastiska lovord är inte så konstigt när man ser vilka engagerade lärare som arbetar där. P-G personifierar den energi som behövs för att sprida kunskap och intresse för yrket.

Man arbetar lite annorlunda i Motala jämfört med andra städer, det mesta arbetet sker i projektform och man gör många studieresor allt för att förbereda Motalas elever för lyckade karriärer inom Hotell- och turism. Det bådar gott för framtiden.

Morgonen avslutades med att Tillväxt Motalas turism- & besöksnäringsutvecklare Pia Axelsson presenterade hur sommarens besökservice ser ut. Sommarkontor kommer att finnas på Folkets hus mellan den 12 juni – 14 augusti, öppet dagligen kl. 10-18.

Varmt tack till Medevi Brunn, föreläsare och gäster som gjorde morgonen så fantastisk!

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 29 maj 2020
Senast uppdaterad: 26 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?