Sjövik laddar för andra sommaren

David Bernberg laddar för andra sommaren på Restaurang Sjövik i Varamon – och hoppas såklart på fint väder. Men också på att Motalaborna – inte minst företagare – ska använda restaurangen som ett sätt att visa hitresta gäster hur vacker staden är.

En man i kockkläder lutar sig mot en bardisk. Bakom honom syns en restauranglokal.

Torsdagsmorgonen vi träffas har bjudit på ett av vårens alla väderomslag. Utanför yr snön och himlen över Vättern är mest grå. Men inne på Restaurang Sjövik är det varmt och ombonat.

Att vädret spelar stor roll för verksamheten lärde sig David Bernberg snabbt förra sommaren.

– Jag har aldrig varit med om något liknande! Jag förstod ju att det här stället är beroende av vädret, men ändå har det varit lite av en chock. Till och med en lördag i april dubblar vi försäljningen om det är sol jämfört med om det är mulet.

Hur beräknar man då hur mycket varor man ska beställa?

– På sommaren får vi leverans tre dagar i veckan, då får man sitta och kolla tre olika väderappar i mobilen och se vad de säger framåt, haha!

För David var det första gången han tog över en befintlig verksamhet. Han är erfaren i restaurangbranschen, men hade tidigare bara startat eget. Först en foodtruck i Bergs slussar, sedan Käket i Vadstena med tillhörande foodtruck i Motala. Men när han förra våren såg att Sjövik stod tomt bestämde han sig snabbt.

– Mitt första förslag var att jag kunde ta det tillfälligt tills fastighetsägaren hittade någon annan, så det inte skulle stå tomt. Men så fort vi träffades kom vi fram till att vi skulle köra lite mer långsiktigt, berättar David.

Men att komma igång var inte bara enkelt. Beslutet kom ganska tätt inpå sommarsäsongen och att få serveringstillstånd kan ta tid. David beskriver hur de hoppades på att hinna få tillståndet till Vätternrundan, men att det dröjde till den 7 juli. Då kom istället det dåliga vädret.

– De bra dagarna saknade vi rättigheter, men vi sålde mycket glass, säger han med ett skratt. Men det som är kul är att folk verkligen kom ändå. Det är som att Motalaborna bestämt sig för att det ska finnas en restaurang här och att de ska komma hit. Då känner man bara ”wow, tack”.

Men att Sjövik har funnits så länge (ända sedan 1938) och haft olika fokus under åren gör att folk har olika förväntningar, framför allt på menyn.

– En del tänker på det som en plats där man firar när någon fyller jämt och njuter av solnedgången, andra vill kunna gå och hämta en pizza. Några vill kunna köpa korv med bröd medan andra vill ha en fine dining-restaurang. Det är svårt att tillgodose alla behov, haha!

David tycker dock att han har hittat sin stil och att den har tagits emot bra. Käket var känt för sina hamburgare och de finns på menyn även på Sjövik, liksom andra rätter som caesarsallad, lax och fläskfilé. Senast in på menyn var gyros, en hyllning till Davids grekiska släktingar.

– Min kusins man driver en grekisk restaurang i Stockholm, så jag har fått recept och tips från honom. Sedan vi började med gyros säljer vi ungefär lika mycket av den som hamburgarna, så det är kul!

Ett generellt problem inom restaurangbranschen är att hitta kunnig personal, vilket även Sjövik upplevt.

– Det är svårt att få tag i erfaren personal, men befintlig personal har jobbat fantastiskt med att lära sig allt nytt som krävs för en fullservice-restaurang.

På senare tid har Sjövik enbart varit en sommaröppen restaurang, men det valde David att ändra på.

– Vi la ut ett inlägg och sa att ”nu stänger vi INTE”. Det fick jättestor spridning och dagen efter kom det två grupper med personer som bor här i området och tog en öl. Det kändes verkligen stöttande!

Att ha öppet varje dag i veckan under lågsäsong insåg han dock inte gick. Istället landade det i luncher under onsdagar, torsdagar och fredagar, vilket togs emot bra. Under helgerna har Sjövik haft öppet för både lunch och kvällar, och deras quiz har blivit populärt med en stadig ström tävlande.

Vad många kanske inte vet är att det även finns möjlighet att ha konferens på Sjövik. In till höger i lokalen finns ett rum som är avskärmat från övriga restaurangen och utrustad med projektorduk.

– Vi har haft några företag här och det är kul, för de som kommer hit får verkligen en chans att visa sina gäster utifrån hur vackert det är.

Har företaget gäster utifrån går det dessutom att övernatta. På övervåningen finns nämligen fem rum med delat badrum som man hyr ut som vandrarhem.

– Tidigare användes rummen främst till personal som var här säsongsvis, så de är knappt använda och jättefina, förklarar David och hoppas att fler vill ta chansen att utnyttja de nästintill nyrenoverade lokalerna framöver.

Väntar några nyheter då? Jo, det vågar David utlova.

– En sak vi ska utveckla är avhämtningen. Vi hade det förra året med, men nu ska det bli ännu lättare att beställa sin mat och plocka upp och ta med den hem eller till stranden.

Dessutom blir det några kvällar med mindre konserter, bland annat med Mattias Berghagen, och förstås quiz.

I år har dessutom grannen Vättershall nya ägare, men David ser dem snarare som komplement till varandra än kollegor.

– Du kanske går till Sjövik en kväll och Vättershall en vecka. Så vi kan komplettera varandra bra med olika sorters mat och så. Det finns utrymme för oss båda.

Ida Norinder

Digital marknadskommunikatör på Tillväxt Motala.

Publicerad: 15 maj 2024
Senast uppdaterad: 15 maj 2024

Hittar du inte vad du söker?