Strejk för klimatet i Motala

Den globala klimatstrejken den 27 september har förstås också nått Motala, och idag anordnas manifestationer på Stora Torget i Motala Centrum.

markus-spiske-5sh24a7m0BU-unsplash

Just nu pågår den globala storstrejken för klimatet på 122 orter i Sverige och 1 600 städer globalt.

– Det kommer vara den största strejken hittills i exempelvis Sverige och Kanada, säger Isabelle Axelsson, organisatör för Fridays for Future i Stockholm.

Från Kiruna i norr till Malmö och Simrishamn i söder. Från Tanumshede och Lysekil i väst till Kalix och Visby i öst, skriver organisationen. 

Den globala klimatstrejken den 27 september har förstås också nått Motala, och idag anordnas manifestationer på Stora Torget i Motala Centrum. Mellan 11-12:00 samlas samtliga skolelever för skolstrejk, och vid 13.30 äger en annan klimatmanifestation rum på torget.

Denna arrangerad av Martin Westlund och Martin Lohm, gymnasielärare i samhällskunskap på Platengymnasiet i Motala.

” Vi som lärare jobbar med de här frågorna delvis hela tiden. Nu när Greta Thunberg har blivit så stor så känner man att vi måste också göra någonting som mer drar igång eleverna och ställer frågor kring det här. Det är inte en strejk utan vi gör det på lektionstid. Eleverna har gjort enkäter innan och kommer att manifestera och fråga runt lite på stan, fråga Motalabor om klimat och klimatstrejk. Vi tar det som en chans till ett öppet klassrum”, säger Martin Lohm i en intervju med MVT Motala Vadstena Tidning.

DÄRFÖR UPPMANAR FRIDAYS FOR FUTURE TILL KLIMATSTREJK

  • Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grad över förindustriella nivåer.
  • Följ Parisavtalet med betoning på klimat och miljörättvisa.
  • Lyssna på klimatforskningen.

Ny ”knytblus” för klimatet

Grundarna av Klimatklubben uppmanar alla – både de som kan delta i klimatstrejkerna på plats och de som inte har möjlighet att delta – att bära ett grönt band runt armen under hela fredagen.

För att sprida budskapet i sociala medier uppmanar de till att ta en bild och dela på sociala medier under hashtagen #gröntbandförklimatet.

Vi människor är flockdjur. Vi lockas lätt att göra som andra gör, så visa var du står och hjälp till att leda flocken i en ny och mer hållbar riktning, säger en av Klimatklubbens grundare Emma Sundh.

Publicerad: 27 september 2019
Senast uppdaterad: 25 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?