Temadagar – positivt för både konsument och butikerna

Fettisdagen, Semmeldagen eller Fastlagstisdag, kärt barn har många namn. Men är det verkligen en dag vi håller kär? Temadagar har i all sin glans börjat fylla vår kalender till den mån att det snart inte längre finns en dag utan något att fira.

Man i svarta kläder står i butik med inredning, porslin och köksattiraljer.

Med allt från Terrakottakrukans dag och Handduksdagen till nästa veckas Ostbågens dag finns det idag nästan ingen gräns för vad man kan fira och inte. Men hur ser handeln på detta?

På självaste fotens dag, den 18 februari, åkte vi in till Motala Centrum för att se hur de lokala butikerna ser på alla dessa temadagar samt hur de påverkas.

Ett genomgående svar vi fick var att temadagar är något positivt men att man inte alltid berörs av det som handlare. Många butiker har någon dag per år som man uppmärksammar lite extra men majoriteten av temadagarna passerar med ett leende. En större temadag, som Alla Hjärtans dag, är mer etablerat hos konsumenterna och något som gemene man planerar kring.

Finns många mindre kända temadagar att fira

En butik som ser positivt på temadagar och som bland annat har uppmärksammat Pannkakans dag, 25 mars, är Cervera på Kungsgatan.

– Vi på Cervera jobbar för att uppmärksamma flertalet temadagar. Vi känner att vi vill ge våra kunder en chans att komma ifrån vardagen med all fart och fläkt och istället kunna fira det lilla, även fast det bara är med en chokladboll på chokladbollens dag eller en pannkaka på pannkakans dag, säger Chadi Topal.

Temadagar finns numer i överflöd. Det bästa är att du själv bestämmer vilka du ska fira. Det finns inga måsten att du måste fira Gå på styltor-dagen eller Färskpotatisens dag. Men, tycker du väldigt mycket om just färskpotatis eller styltor, varför inte ta en paus från vardagen och uppmärksamma det lite extra?

När du vill unna dig det lilla extra, tänk på Motala centrums butiker som allt som oftast har lokala kampanjer och uppmärksammar det som ligger oss konsumenter närmast hjärtat!

Text & bild: Maja Nilsson

Publicerad: 27 februari 2020
Senast uppdaterad: 25 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?