Tufft att bedriva hotellverksamhet

Ingela Emmoth driver sedan sex år Stadshotellet i Motala. Hon kommer ursprungligen från Gällivare där hon var VD för Dundrets skidanläggning. Men trots lång erfarenhet i besöksnäringen kunde hon aldrig drömma om att allt kunde vända så snabbt.

Kvinna står i hotellreception

– Vi tappade 80 procent av intäkterna från en dag till en annan. Nya bokningar är så gott som obefintliga. Vi kan inte planera något framåt.

Regeringens krispaket ger hon inte mycket för.

– Det är ju förstås bra att de gör något men det är inte tillräckligt. Allt handlar om lån. Och lån ska ju som bekant betalas tillbaka vilket innebär att man bara skjuter upp problemen till framtiden.

När Vätternrundan i förra veckan meddelade att man måste ställas in årets Cykelvecka så gick Stadshotellets telefon varm.

– Ja det var två fullbokade veckor som gick upp i rök. En avbokad natt är en förlorad natt. Vi har ju inget lager vi kan rea ut. Fast nu har vi upprättat en strategi där vi uppmanar våra gäster att boka om inte av. Kom till Motala och bo hos oss nästa år istället. Vi har än så länge enbart hunnit testa på ett par stycken, en man hörde av sig och sa att vi kunde behålla pengarna då han förstod att vi hade det tufft. Det värmer förstås.

Samarbete mellan hotell

Företagare ger inte upp i första taget och tänker ständigt i nya banor, något man tvingas till för att överleva. Ni har startat upp ett samarbete med andra i hotellbranschen, vad innebär det?

– Jag tror att vi måste samarbeta just nu. Vi har permitterat samtliga i vår personal liksom många andra i vår bransch. Om någon av oss blir sjuk så har vi lovat varandra att ta emot gäster och dela ut nycklar.

Häromdagen gick statsepidemiolog Anders Tegnell ut med att vi med stor sannolikhet kommer att semestra hemma i Sverige i sommar, då det kommer bli problematiskt utomlands. Tror du att det kan rädda upp den dåliga starten på året?

– Ja om vi satsar nu och med ”vi” menar jag oss alla, näringslivet, Motala Kommun och Tillväxt Motala. Om vi ger svenska folket något att drömma om. Att vi gemensamt marknadsför Motala som den sommarpärla det är. Tänk om vi kan förmedla: ”När allt är över ses vi i Motala”. Vättern, Varamon, Göta kanal, hotell, uterestauranger, caféer, butiker – Motala har så mycket fint att erbjuda men då måste vi se till att visa upp det. Annars åker man dit man alltid åker Kolmården, Astrid Lindgrens värld och Liseberg, vi måste satsa – nu!

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 08 april 2020
Senast uppdaterad: 26 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?