Tufft klimat för krognäringen

Krognäringen var tillsammans med hotellnäringen den bransch som drabbades allra först när pandemin intog vårt land. När de nationella riktlinjerna spikades var ingen restaurang eller krog undantagen.

Man i röd och svartmönstrad skjorta håller i champagneflaska.

Vid utbrottets början gick åsikterna vitt isär. En del Motalabor menade att man visst kunde gå ut och äta, andra pekade på att man borde ta sitt ansvar. Mitt i detta stod näringsidkarna och oroade sig för sina livsverk. Men entreprenörer är ett påhittigt släkte, snabbt införde man take-awayalternativ, stödöl, presentkort och kompletterande verksamhet.

– Vi hade det väldigt tufft i Motala redan innan pandemin slog till. Det har varit på tapeten åtskilliga gånger och om sanningen skall fram tror jag de flesta inom vår verksamhet lever för sommarsäsongen som traditionellt sett brukar vara en boost, ja rent ut sagt en livlina för resten av året. Detta dels tack vare alla fina arrangemang, men framförallt tillströmningen av turister till vår vackra sjöstad, säger Nader Moini på Öltappen.

Ingen större trängsel i Motala

Alla större evenemang har redan ställts in och nu verkar även turistsäsongen påverkas rejält. Hemester välkomnas men Nader är skeptisk till om det kommer att räcka. Han anser dessutom att media ökar rädslan att bli smittad när de belyser knökfulla uteserveringar och människor som festar vilt utan hänsyn till rådande rekommendationer och att det skapar en allmän rädsla för att besöka krogar.

– Det här gäller inte oss i Motala! Vi kan inte ens fylla våra ställen om vi så vill. Det här problemet är i huvudsak knutet till storstadsregionerna och som även där är väldigt koncentrerat. Jag vet inte hur många gånger jag läst eller hört frasen ”man vågar inte gå på krogen längre” här i Motala. Där har ni problemet. Precis där.

Ordning och reda visar kontrollerna

75 kontroller har genomförts på restauranger i Motala kommun sedan pandemin slog till. Resultatet visade att allt såg bra ut, inga anmärkningar. Nader påpekar att det är beteendet som måste ändras gällande hur man ser på fenomenet att gå ut på krog i pandemitider. Näringsidkarna har redan enorma påfrestningar i form av direktiv och nya rekommendationer som måste följas.

– Förutsatt att du är frisk och kry så kan jag nästan garantera att du kan gå ut och njuta av en bit mat och lite dryck utan att behöva gnugga armbågar med folk framför baren. För de ställena finns inte i Motala. Och om du ändå mot förmodan skulle uppleva det – vänd på klacken och välj ett annat ställe. Det finns många krogar i lilla Motala, avslutar Nader.

Publicerad: 19 maj 2020
Senast uppdaterad: 26 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?