Tusentals unga tyckte till om Motalas stadskärna

Motalas centrum står in för en spännande utveckling och nyligen avslutades en tävling för barn och unga för att samlat in deras synpunkter, tankar och idéer om vad de önskar av vår stadskärna.

Motala centrum_par

Klockan 8 på morgonen den 11:e november fick 1100 barn och ungdomar i Motala ett hemligt uppdrag. Att göra ”en attraktiv stadskärna” i hemstaden. Bakom uppdraget stod Tillväxt Motala.
– Vi tog hjälp av kommunens UF-ansvariga, Linda Lindberg på Platengymnasiet och Jimmy Andersson på Carlsund, säger Magnus Lindberg, vd på Tillväxt Motala.

Under en förmiddag arbetade 45 grundskoleklasser intensivt med att ta fram förslag. Deras lösningar bedömdes sedan av en jury från näringslivet, tjänstemän och politik. Bland alla fina bidrag som lämnades in valdes tre vinnare, Bergvallaskolan klass 2, Smedsby klass 4 och Mariebergsskolan 9 c.

Elevernas input kommer nu att tas med i det fortsatta arbetet med att utforma centrum, både kort och långsikt. Det som framkom i tävlingen har även presenterats för Motala kommuns tjänstemän och politiker och inom kort ska det även visas för berörda fastighetsägarna.
–  Vi fick in många genomarbetade förslag som ligger helt i linje med vad forskning och studier säger om stadsutveckling. Jag tycker det säger lite om hur kloka barn är och hur viktigt det är att vi får ta del av deras perspektiv, säger Magnus.
– Jag fastnade speciellt vid ett önskemål: ”En underhållande och vacker stadskärna, för alla åldrar, där du vill vara kvar en längre stund”. Det är en vision jag delar, säger han.

Motalas ungdom menar att en stadskärna behöver:

  • bli en mötesplats för alla; med marknader och sittplatser med tak och möjlighet att ladda mobiler
  • ha årstidsanpassade aktiviteter
  • få ett kulturellt utbud som gärna ändras under året
  • liv och rörelse. Mer bostäder, mer företag och fler aktiviteter under dygnets alla timmar.

Dessutom önskar de att stadskärnan ska vara ren, snygg och trygg med fräscha och kostnadsfria toaletter och de ser gärna en fontän på torget som de kan samlas kring.

Publicerad: 01 december 2021
Senast uppdaterad: 04 februari 2022

Hittar du inte vad du söker?