UF lägger grunden för framtiden

Fyra guld och ett silver blev det för UF-företagen från Motala kommun under årets regionala UF-mässa i februari. Nästa utmaning som väntar för de unga företagarna är Motala Expo i mars.
”Det är en av de största utmaningarna för dem”, säger läraren Jimmy Andersson.

Naturspisen UF_02

Det här läsåret finns det 54 UF-företag i Motala, vilket är ungefär detsamma som tidigare år. Av dem får elva stycken möjligheten att ställa ut på Östergötlands största företagsmässa den 15-16 mars.
– Det här är en av de största utmaningarna för eleverna, nu får de verkligen vara med på riktigt och träffa många potentiella kunder, säger Jimmy Larsson, som är UF-lärare på Carlsund.

Eleverna har drivit sina företag sedan tidig höst. Flera av företagen som kommer till Motala Expo har dessutom redan tidigare prisats under den lokala UF-galan, där priser delades ut i fem olika kategorier, samt under den regionala UF-mässan. Då tog Motalaföretagen hem fyra guld och ett silver, och får därmed möjlighet att tävla i SM senare under våren.

Jimmy Andersson poängterar att det här verkligen är framtidens företagare.
– Det är inte så vanligt att man fortsätter driva företag direkt efter UF-tiden, men efter ett antal år är det ett flertal som har testat att driva företag på ett eller annat sätt. Och så finns det mycket forskning som visar att man som före detta UF-företagare både tjänar mer som anställda än de som inte haft UF och att man har större chans till någon form av ledande position.

Årets UF-företag prisas under mässan

Ett av UF-företagen som ställer ut under Motala Expo är Naturspisen UF, som drivs av klassen In21 på Carlsund. Företaget säljer naturspisar av återvunnet material med två olika tillbehör; en pizzaugn samt en värmeplatta.
– Det känns väldigt kul att få stå på Motala Expo och berätta och visa om vår produkt, som vi tillverkat själva.

Att testa att driva företag tycker de har varit en rolig och lärorik upplevelse.
– Det har varit superkul! Det är spännande att få testa lite olika saker, som att sälja, stå på mässor och utveckla en produkt.

Naturspisen UF är även ett av de UF-företag som kommer att delta på SM i maj, då de tog hem det regionala priset för Årets hantverk.
– Vi är taggade och tänker mycket på hur vi ska utveckla vår produkt och vår monter så bra som möjligt.

Under Motala Expo delas även pris ut till Årets UF-företag.
– Då utses det bästa företaget i Motala av en helt ny jury som tittar på helheten; som företagsrapport, pitch och hur man är på mässgolvet bland annat, förklarar Jimmy Andersson.

Priset delas ut lördagen den 16 mars klockan 14.15 i Vätternrundan Arena.

FAKTA: UF-företagen som ställer ut på Motala Expo

 • ENMA UF
 • Morgonfrallan UF
 • Naturspisen UF
 • EasyRecipe UF
 • Mästarfixarna UF
 • Sweetbites UF
 • CityCard UF
 • Rebright UF
 • NoFing UF
 • Flawe UF
 • CDR UF
 • Barnens nöje UF (sköter barnhörnan)

Ida Norinder

Digital marknadskommunikatör på Tillväxt Motala.

Publicerad: 28 februari 2024
Senast uppdaterad: 28 februari 2024

Hittar du inte vad du söker?