Vardagshjälte med stort hjärta

Det finns människor som ÄR det de jobbar med. Personer som verkligen har hamnat på rätt plats i livet, som verkar ha fötts in i sitt yrke. Patrik Johansson på RF/SISU Östergötland är en av dessa. En vardagshjälte med ett hjärta som klappar lite extra för att alla barn ska få röra på sig. Att det dessutom är ett kraftfullt verktyg för integration, ja det har han många bevis för.

Två män klädda i orangea T-shirts ståendes på en gräsmatta med lekande barn i bakgrunden

Hela sommaren har Patrik med fast hand tillsammans med kollegor och resurser från Motala kommun, bostadsstiftelsen Platen och sexton lokala idrottsföreningar bedrivit verksamhet på Charlottenborg, Ekön och Väster. Han är, med all rätt, mycket stolt över vad man tillsammans har åstadkommit under denna andra pandemisommar. Han lyfter två goda exempel bland många:

– Motala Basket har haft kostnadsfria aktiviteter hela sommaren mellan april och juni, ledda av unga förebilder i områdena. Och Suumad arrangerade fotboll för både tjejer och killar varje dag på näridrottsplatsen.

Fokus på tjejer

I år har man medvetet satsat på att nå fler tjejer. Något man tycker att man har lyckats med genom att ha kvinnliga förebilder som ledare men även med ett riktat fokus på vad just tjejer vill göra om dagarna.

– Att se våra ledare snabbt få fjorton tjejer, varav några precis har anlänt till Sverige, spela badminton är en fröjd. Ledarna själva är inte badmintonspelare men lyssnar på tjejernas behov och vågar gå utanför sin trygghetszon, förklarar Patrik.

Även volleyboll blev så populärt att man nu tillsammans med Motala Frisksport startar upp löpande träning med målet att de nyfrälsta tjejerna blir framtida ledare och lotsar kompisar till idrotten.

Näringslivet behövs

Får Patrik drömma vill han ha med sig näringslivet betydligt mer. Sedan 2014 har Ica Supermarket i Charlottenborg bidragit med subventionerad frukt och glass till alla barn, något hPatrik är mycket tacksam över. Han menar att möjligheterna är enorma om fler från näringslivet skulle sluta upp.

– Då skulle vi verkligen kunna stötta föreningar som arbetar i dessa områden. Så att de kan ha öppet ännu fler dagar på sommarlovet och erbjuda fler aktiviteter under hela året. Tillsammans med våra lokala föreningar skulle vi då till exempel kunna stötta även med vuxennärvaro och det material som behövs för att kunna genomföra aktiviteter, menar Patrik.

Bostadsstiftelsen Platen är sedan länge en aktiv och viktig part i arbetet. Patrik kan inte nog poängtera deras betydelse. De är initiativtagare till sommarverksamheten och har tillsammans med RF Sisu Östergötland utvecklat den till den fina verksamhet den är idag. Till dessa projekt knyts också idrottsföreningar, biblioteket, Fritidsbanken och Svenska kyrkan. Samverkan är nyckeln enligt Patrik.

– Vi arbetar på det sättet att vi försöker skapa förebilder från de områden vi är verksamma i och då är det viktigt att hitta ungdomar som är ledare eller aktiva i en förening. På så vis skapas goda förebilder som i sin tur skapar en tryggare och mer aktiv miljö. Kan vi även nå hela familjen så kan vi poängtera vikten av en meningsfull fritid, förklarar Patrik.

Från 2009 och framåt har föreningslivet i Motala arbetat med kostnadsfria idrottsliga aktiviteter som till exempel Sportis Camp, Drop IN, Sommarklubb och Sportis-upplägg. Något som genomförs i samverkan med kommunen, föreningar och delar av näringslivet i Motala.

– Här önskar vi att näringslivet skulle vilja gå in och stötta! Det kan vara allt från att arrangera en fotbollsturnering med sitt företagsnamn till att bidra finansiellt till våra föreningars arbete så att dessa aktiviteter fortlever och utvecklas. Det är viktigt att alla i Motala Kommun mår bra vilket förstås även stärker företagen, säger Patrik.

En sann eldsjäl

Många vittnar om att Patrik gör skillnad. Svaret på frågan varför är förstås inte enkel men förmodligen för att han bryr sig på riktigt och på så vis blir respekterad. Han verkar känna till så gott som samtliga ungdomar i stan vid namn och bryr sig om varenda en. Jag kan inte låta bli att tänka på mitt favoritcitat: ”Det krävs en hel by för att fostra ett barn”.

– Jag tror att min bakgrund, att jag är uppvuxen i Tjällmo som är en mindre ort, är det som har gjort det viktigt för mig att alla får vara med och blir bekräftade. Deltog inte alla i laget kunde vi inte ställa upp och spela matcher. Men ur det fick vi se spelare ta stora framsteg bara av att vi gav dem vårt förtroende, något som stärkte laget och även bygden.

Utmaningar för Motala framöver

Tillgängligheten menar Patrik är en av de största utmaningarna. Att det byggs idrottsarenor i hela Motala så att fler kan idrotta där de bor.

– Det finns inga arenor varken i Charlottenborg eller på Ekön, vilket leder till att endast ett fåtal föreningar finns representerade där. Att arbeta proaktivt för att få fler föreningar att bedriva sin verksamhet i dessa områden så att fler får möjlighet att idrotta, det skulle göra stor skillnad. Då underlättar det förstås om det finns arenor, avslutar Patrik förhoppningsfullt.

FAKTA

  • RF/SISU Östergötland har under sommaren bedrivit Sommarklubb och Drop in verksamhet i tio veckor och nått 743 unika barn, ungdomar och vuxna. Totalt deltog 3874 personer.
  • Man samverkade med 16 föreningar och 119 ledare, varav 22 ledare anställda av RF SISU Östergötland, 34 sommarjobbare från Motala Kommun och 63 ledare från föreningslivet/andra aktörer.
  • Med hjälp av Resurs Team-In, Integrationsledarna, Motala Bibliotek, Svenska Kyrkan och Fritidsbanken har man nått ut till ett rekordstort antal föräldrar.

Publicerad: 02 september 2021
Senast uppdaterad: 26 januari 2023

Hittar du inte vad du söker?