Motalas politiker får bakläxa

Vinster i välfärden och en levande landsbygd var de frågor som skapade hetast debatt under årets politikerdebatt. Alla var rörande överens om att jämställdhet är en viktig fråga, samtidigt som scenen dominerades av män. ” Ingen bra marknadsföring för Motala”, kommenterade Företagarnas Frida Boklund.

Motala kommuns politiker på scen

Politiker för samtliga fullmäktigepartier stod på scen när det idag var dags för årets första Sjöstadsmorgon och politikerdebatt. Veckans nyheter om att Motala har klättrat hela 46 placeringar i Svenskt Näringslivs årliga kommunrankning och att Annelie Almerius (M) hoppar av som kommunstyrelseordförande och kommunalråd, på grund av partiets kvinnosyn, kommenterades självklart.

Under den 1,5 timme långa debatten var det frågan om vinster i välfärden som skapade hetast debatt. Blocken var överens om att det borde finnas någon form av begränsning på vinstuttag, medan Företagarnas Frida Boklund menade att det viktigaste borde vara vad man får ut av våra skattepengar.
– Se till att kravställa och följa upp. Attraktiva arbetsgivare lockar personal. Om en kvinna som verkligen brinner för service vill starta ett företag inom en sektor som städ, ska hon inte få göra det?

Erik Forslund (KD) menar att det kan sända fel signalvärde att ett byggföretag (ett traditionellt manligt yrke) som bygger ett äldreboende får ta ut vinster, men inte företaget som driver boendet där flest kvinnor jobbar. Andra menade att det viktigaste för aktörer inom vård och omsorg inte kan vara att ta ut vinster utan att leverera bra service.
– Vi har exempel på aktörer i Motala som inte lever upp till de krav de utlovat. Vi kommer gå till val med att boendet på Nämndemansgatan ska drivas i kommunal regi, gav Elias Georges (S) som replik. 

Motalas företagsklimat under lupp

Frida Boklund som kommenterade Motalas resultat i Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet, där vi hoppar upp 46 platser på listan över Sveriges kommuner, med följande ord.
– Att klättra så här många platser är otroligt. Det är svårt att vända attityder och när man väl har lyckats måste man fortsätta. Fortsätt att göra det ni gör och gör det i världsklass!

Här lyfte Kjell Fransson (L) tjänstemännen i Motala kommun.
– Vi har jobbat hårt med att få tjänstemännen att förstå att de jobbar med service ut mot företagarna och nu kan vi se att det har gett resultat.

Elias Georges (S) menade att det handlar mycket om teamwork mellan Motala kommun och Tillväxt Motala, men även med andra aktörer som Nyföretagarcentrum och Almi. Att Tillväxt Motala jobbar för alla företag, oavsett om de är medlemmar eller inte, menar Mark Henriksson (M) är bra, men politikerna har också ett ansvar.

– Vi politiker måste också våga att marknadsföra Motala när det kommer till allt vi är bra på och har att erbjuda. Snart har vi Lalandia här och det är också mycket annat på gång inom nöjessektorn, jag tror också mycket på industriell samverkan. Inte minst måste vi se till att vara en attraktiv hemstad, menade han.

Idel män på scen

– Varför står inga kvinnor här? Det här är ingen bra marknadsföring för Motala, kommenterade Frida Boklund könsfördelningen på scen under partiledardebatten.

Här menade Peter Karlberg (V) att kvinnor måste bli bättre på att kliva fram på synliga poster, medan Kjell Fransson (L) framhöll att det handlade om att kvinnor har högre krav på sig själva.
– Är det en fråga de inte kan, så säger de det och tar ett kliv tillbaka medan män kanske har större självförtroende och tänker att han kan klara av det ändå.

Här menade Frida Boklund då att män kanske behöver bli bättre på att hålla kvinnorna om ryggen och peppa dem, samtidigt som man inom politiken också måste lyfta de frågor som engagerar kvinnor.

En levande landsbygd

Ämnet landsbygd var ett annat ämne som skapade diskussion. Där hade politikerna olika svar när det kom till vad som är det viktigast att fokusera på framöver. Från bredband och bra vägnätverk till att alla företag blir hörda och sedda. Skolor var det ämne som skapade mest debatt. 

– Att avveckla skolor just nu slår undan benen för landsbygden när det kommer till inflyttning, menade Elias Georges (S).

– Skola är inte den enda frågan som är viktig att diskutera, utan även äldreomsorg och mataffärer. När det kommer till skolor ska vi sträva efter en likvärdig skola, det är det viktigaste, menade Sten Westberg (C).

Leddes debatten gjorde MVT:s Lina Handberg med uppbackning av Företagarnas Frida Boklund. Arrangerade gjorde Tillväxt Motala, MVT och Företagarna Motala & Vadstena.

Här kan ni se hela den live-sända debatten: Vidare till MVT:s sajt

Debattdeltagare:

Mark Henriksson (M)

Kjell Fransson (L)

Sten Westberg (C)

Erik Forslund (KD)

Elias Georges (S)

Elias Hallén (MP)

Peter Karlberg (V)

Marcus Lejonqvist (SD)

Publicerad: 24 september 2021
Senast uppdaterad: 10 juni 2022

Hittar du inte vad du söker?