Stadsutvecklande Sjöstadsmorgon

Värd för november månads Sjöstadsmorgon var Fastator / Point som i sin utställningslokal i Gallerian presenterade sina planer för det gamla Domushuset. Bolagets affärsidé är nämligen att köpa upp gamla Domushus med sjöutsikt och parkering på taket för att bygga bostäder och levandegöra stadskärnor.

Joachim Kuylenstierna och Knut Pousette

Efter mingel och frukost hos nyetablerade restaurang Brödernas, förflyttade sig de drygt 90 gästerna till Points utställningslokal i Gallerian. Här är väggarna klädda med information om bolagets visioner så dagens föreläsare, Fastators vd Knut Pousette, kunde enkelt peka på bilder när han ville förtydliga något.

På 60-talet revs hela kvarter för att ge plats åt stora varhuskolosser. Det är nu dessa fastigheter Fastator/Point har siktat in sig på vars affärsidé är att ”återskapa levande stadskärnor”. Detta ligger förstås helt rätt i tiden och är ett ypperligt exempel på hållbar utveckling. Idag äger man 17 fastigheter i 13 kommuner där Motalaprojektet har kommit längst och ses som ett pilotprojekt.

-Det finns ett stort intresse för Motala och det som händer nu kommer att lyfta hela torget och centrum säger Knut Pousette.

Under föreläsningen visades en proffsig film med hög igenkänning för alla Motalabor, där bolaget tydligt lyfte sin affärsidé i rörliga bilder. Att i stället för att bygga bostäder på ny mark, använder stora byggnader i ett skick långt från forna glansdagar, och förvandlar dessa till attraktiva bostäder med affärer, restauranger och caféer i markplan. Ett populärt koncept och mycket efterlängtat vittnar om inte annat det enorma intresset som Motalaborna har visat, över 800 intresseanmälningar för de 130 hyreslägenheterna med byggstart 2022, har inkommit. Samma vecka som Sjöstadsmorgon hade filmen urpremiär i Stockholm för ett hundratal specialinbjudna gäster.

Fastator är Sveriges enda börsnoterade fastighets- och investmentbolag. Styrelse och ledning består av många tunga namn. Noterbart är att Fastator/Point även har köpt två andra fastigheter kring torget, Baltzarhuset och den anrika byggnaden som huserar Stadshotellet.

Johanna Sjögren

Älskar att skriva om Motala och dess landsbygd, men även lokala företagshistorier. Det finns många intressanta personligheter i vår vackra kommun.

Publicerad: 30 november 2021
Senast uppdaterad: 30 november 2021

Hittar du inte vad du söker?